Het motorblok voor je motorfiets is wat jouw hart is voor jouzelf: zonder kom je simpelweg niet vooruit. Het is verantwoordelijk voor het geronk van de uitlaat, de trillingen van het frame en het gevoel van de wind in je gezicht. Redenen genoeg dus om er extra goed voor te zorgen. Daarnaast is dat ook nog eens beter voor de portemonnee, want een goed onderhouden motorblok verbruikt meestal minder brandstof. Daarom zetten we hier zes onderhoudstips voor je op een rij.
1. Controleer de kettingspanning
Een van de belangrijkste onderdelen van je motor is de ketting. Het is daarom essentieel om de kettingspanning regelmatig te controleren. Als de ketting te strak staat, kan dit zorgen voor overmatige slijtage aan de ketting en tandwielen, wat weer kan leiden tot onnodige kosten. Als de ketting te los staat, kan dit leiden tot onstabiel rijgedrag en in extreme gevallen zelfs breken van de ketting.
2. Maak het luchtfilter schoon
Het luchtfilter zorgt ervoor dat er alleen schone lucht in de motor komt. Als het luchtfilter vuil is, leidt dit tot verminderde prestaties van de motor en een hoger brandstofverbruik. Je kan dit filter dan schoonmaken of vervangen, afhankelijk van het type filter dat je motor heeft. Er bestaan ook synthetische luchtfilters die je dient te oliën, in plaats van vervangen.
3. Vervang de motorolie regelmatig
Deze ligt natuurlijk voor de hand, maar kon toch niet ontbreken in dit lijstje. De olie smeert de bewegende delen van het motorblok en zorgt ervoor dat de motor soepel blijft draaien. Na verloop van tijd kan de olie verouderen en vervuild raken, waardoor de smerende werking verminderd. Hierdoor slijten de onderdelen in je motorblok sneller. Het is daarom aan te raden om de motorolie regelmatig te vervangen, afhankelijk van de aanbevelingen van de fabrikant van je motor.
4. Controleer de bougies
De bougies zijn een belangrijk onderdeel van het ontstekingssysteem van het motorblok. Als de bougies vuil zijn, kan dit leiden tot slechte prestaties, hoger brandstofverbruik en in extreme gevallen zelfs schade aan het motorblok. Het is daarom aan te raden om de bougies regelmatig te controleren en eventueel te vervangen als ze vuil of versleten zijn. Tekenen dat je toe bent aan nieuwe bougies zijn o.a. geratel of geklop dat uit de motor komt bij het stationair draaien, langzaam optrekken en moeilijk starten.
5. Controleer de bougiekabels
Ook de bougiekabels zijn een belangrijk onderdeel van het ontstekingssysteem van de motor. Als de bougiekabels beschadigd of versleten zijn, krijgt je motorblok min of meer dezelfde kwaaltjes al wanneer je bougies versleten zijn. Bougiekabels gaan over het algemeen wat langer mee dan de bougies zelf, maar desalniettemin is het goed om ze mee te nemen in je onderhoudsbeurt.
6. Reinig de carburateur (als je die hebt)
Als je motor een carburateur heeft, dan is het goed om deze met enige regelmaat te reinigen. Al helemaal als je veel kilometers maakt. De carburateur zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid brandstof wordt gemengd met de lucht die de motor in gaat. Als de carburateur vuil is, kan dit leiden tot een hoger brandstofverbruik. Zo kan een goede schoonmaakbeurt zomaar je brandstofkosten verminderen.
Schade opgelopen aan je motorblok door een ongeval?
In dat geval is het mogelijk dat jouw motorverzekering (of die van de andere betrokken partij bij het ongeval) de kosten van de reparaties dekt. Slijtage is helaas geen goede reden om te claimen, hooguit kun je dekking voor pechhulp hebben als je motor er onderweg mee ophoudt.
Schade door een ongeval of pechsituatie kan je claimen via dit online schadeformulier als je hiervoor bij ons verzekerd bent. Twijfel je of jouw schade wordt gedekt? Neem dan gerust contact met ons op via 0578-200151 of mail naar info@directmotorverzekeren.nl.