De klok is weer vooruit, dagen worden langer en het kan nu in de ochtend nog wel schemerig zijn voordat je op de motor stapt. Bij een opkomende of ondergaande zon is de kans groter dat jij met een verblindende zon in je vizier op pad gaat. Een laagstaande zon kan je zicht ernstig beperken. Om schade aan jezelf en anderen te voorkomen zijn er een aantal simpele maatregelen te treffen, we vertellen je er graag over.
Neem altijd een zonnebril mee
Neem altijd een zonnebril mee, ook wanneer het niet zonnig lijkt. Zo simpel is het. Je kunt maar beter voorbereid op pad gaan. Het is bij het kiezen van een zonnebril belangrijk dat de bril goed past in je helm. Ga je een nieuwe kopen? Neem je helm dan mee naar de winkel, want niets is vervelender dan erachter komen dat je splinternieuwe bril totaal niet lekker zit in je helm.
Een zonnebril met polariserende glazen is het meest geschikt. Door het speciale filter in de glazen worden ook zonnestralen die reflecteren op bijvoorbeeld nat asfalt goed tegengehouden. In de lente wil er nog wel eens een buitje vallen, dus dat is zeker geen luxe.
Helder vizier voor een helder zicht
Naast dat jouw zonnebril goed en lekker moet zitten in je helm, moet het vizier van je helm ook goed in orde zijn. Alleen met een schoon en krasvrij scherm heb je het beste zicht. Wanneer de zon door een gekrast vizier schijnt, breken de stralen anders af waardoor je zicht nog verder beperkt kan worden.
Let op de rest van het verkeer
Een beetje een open deur wellicht, maar wanneer jij de zon in je rug hebt, hebben je tegenliggers hem in de ogen. Zij zien jou daardoor slechter. Als motorrijder ben je uiterst kwetsbaar en moet je altijd zorgen dat je gezien wordt door andere weggebruikers. Let extra goed op en probeer geen gekke manoeuvres uit te halen.
Een aanrijding en de WA verzekering
Wanneer er toch iets gebeurt, doordat een andere weggebruiker jou over het hoofd heeft gezien , kun je diegene (de tegenpartij) aansprakelijk stellen en een beroep doen op zijn of haar WA verzekering. De verzekeraar gaat dan vaststellen wie geheel of gedeeltelijk aansprakelijk is voor de schade. Daarbij kijken ze niet alleen naar de weersomstandigheden, maar bijvoorbeeld ook naar de verkeerssituatie.
Vul in ieder geval samen zorgvuldig het schadeformulier in om ervoor te zorgen dat de verzekeraars de juiste gegevens hebben om de schade af te handelen. Maak daarom ook foto’s van de situatie en de schade die ontstaan is. Schade aan jouw helm, motorkleding en accessoires vallen hier ook onder.
Vragen?
Ben jij goed voorbereid op het motorrijden in de lentezon? Check voordat je op pad gaat ook nog even je polis. Staat alles nog goed? Wij zijn bereikbaar voor al uw verzekeringsvragen. Stel ze gerust! Bel 0578-200151 of mail naar info@directmotorverzekeren.nl. We helpen je graag.