In 2022 werden er zo’n 1.700 motordiefstallen gemeld. Dat is een stijging van ongeveer 13% ten opzichte van 2021. Daar is een vrij logische verklaring voor: het aantal voertuigdiefstallen tijdens Corona was relatief juist erg laag. Eigenlijk keren we dus – ook wat betreft motordiefstallen – weer terug naar het oude normaal.
Voor, tijdens en na Corona
In 2019, pre-Covid, werden er bijna 2000 motordiefstallen gemeld. In 2021 waren dit er nog maar 1500. Dit terwijl het aantal geregistreerde motorvoertuigen juist gestaag bleef toenemen. De stijging in het aantal diefstallen post-Covid verbaast ons dan ook niet zo. We verwachten zelfs dat de stijging nog een paar jaar doorzet.
Grote verschillen tussen motormerken
Motoren van de merken Kymco, Piaggio en Gilera lopen het afgelopen jaar naar verhouding veruit het grootste risico om gestolen te worden. Honda, Harley Davidson en Triumph motoren zijn daarentegen juist relatief minder in trek bij dieven. De verschillen zijn groot. Het diefstalrisico voor een Harley is met 1 op de 1.690 verwaarloosbaar te noemen, in vergelijking met 1 op de 45 voor een Kymco.
In Nederland worden scooters beduidend vaker gestolen dan motoren. In 2022 werden er 12.590 scooterdiefstallen gemeld. Dat tegenover 1.694 motordiefstallen. Waarschijnlijk komt dat doordat scooters op de tweedehands markt relatief snel doorverkocht kunnen worden. Zowel Kymco en Piaggio specialiseren zich in motorscooters. Dat zijn motorrijtuigen met het uiterlijk van een (grote) scooter, zonder de snelheidsbegrenzing van 45 km/uur. Het is onduidelijk of deze modellen ook vaker gestolen worden dan reguliere motoren, maar dit zou wel een logische verklaring kunnen zijn voor de hogere diefstalcijfers onder deze merken.
Quads en trikes
Bij quads en trikes zien we geen toename in het diefstallen in 2022. Wel blijkt dat het gemiddelde diefstalpercentage iets hoger is dan dat van motorfietsen. Kawasaki’s en Quaddy’s worden het vaakst gestolen. Bij beide merken is het diefstalrisico ongeveer 2%. De merken Gilera en Yahama zijn een stuk minder in trek bij dieven, met bijna verwaarloosbare risicopercentages.
Het terugvindpercentage is van belang
Motoren worden een stuk minder vaak teruggevonden dan auto’s. Gemiddeld komt maar één op de vijf motoren weer bij de eigenaar terecht. Opvallend is dat Triumph en Kymco motoren daar fors bovenuit steken met terugvindpercentages van achtereenvolgend 45% en 50%. Een factor hierin zou kunnen zijn dat Triumph een eigen Track & Tracesysteem aanbiedt bij aankoop van een motor.
Het terugvindpercentage is relevant voor verzekeraars. Als de motor wordt teruggevonden en weer in het bezit komt van de eigenaar, dan hoeft alleen de eventuele schade aan het voertuig te worden vergoed. Dit bedrag is vaak lager dan de dagwaarde van een geheel nieuw voertuig. Bij een hogere geschatte terugvindkans, gaat vaak je maandelijkse premie wat omlaag. Niet alleen het motortype heeft hier invloed op. Je kan de kans dat jouw motor wordt teruggevonden zelf beïnvloeden door een CCV goedgekeurd Track & Tracesysteem op jouw motor te laten installeren. In dat geval krijg je bij Direct Motor Verzekeren een mooie korting op je diefstalpremie. Ook vervalt in dit geval je verplichte eigen risico bij diefstal. Vraag naar de mogelijkheden!
Contoleer of jouw motor goed verzekerd is tegen diefstal
Niet elke motorverzekering dekt schade door diefstal. Bij Direct Motor Verzekeren ben je goed verzekerd tegen diefstal met Beperkt Casco, Flex Casco of Volledig Casco. Let er wel op dat er bepaalde voorwaarden kunnen gelden om aanspraak te maken op een vergoeding, zoals bijvoorbeeld het gebruik van een goedgekeurd ART4-slot.
Vragen? Stel ze gerust! Bel 0578-200151 of mail naar info@directmotorverzekeren.nl. Onze verzekeringsadviseurs helpen je graag.