Het aantal gestolen voertuigen is voor het eerst in 20 jaar weer gestegen. Explosief gestegen, als het om motoren gaat. Het aantal motordiefstallen steeg in de eerste helft van 2022 met maar liefst 39% naar 817 gestolen motoren. Afgelopen jaar daalde het aantal motordiefstallen nog met 7%, waarschijnlijk omdat mensen vaker thuis waren. De sterke daling van diefstal van motorfietsen in de eerste maanden van 2021 werd echter al bijna teniet gedaan door een toename in november en december. En die trend heeft zich in 2022 dus voortgezet.
Motoren in trek vanwege de onderdelen
Volgens het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) zijn voertuigen een belangrijk doelwit voor criminelen; “Naast diefstal, zien we ook andere vormen van criminaliteit, zoals het omkatten van voertuigen en vervalsing van documenten.” Waarom juist motoren zo in trek zijn voor het boevengilde? Omdat ze makkelijk in onderdelen te verkopen zijn. Het is waarschijnlijk om dezelfde reden dat ook het aantal diefstallen van brom- en snorfietsen enorm is toegenomen met 38%.
Het aandeel van motoren dat op de weg is, is overigens ook snel toegenomen de afgelopen (corona) jaren. Volgens cijfers van het CBS waren er in 2019 nog 665.880 motoren geregistreerd. Op 1 januari 2022 was dat aantal gestegen naar 717.607 motoren. Een toename van bijna 8%.
Grootste risico op motordiefstal in de grote stad en van het merk Piaggio
Verreweg de meeste motoren en bromfietsen worden gestolen in en rondom de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Hoewel de meeste Yamaha’s gestolen worden, is het risico dat een Piaggio gestolen wordt het grootst, als je dit afzet tegen de grootte van het voertuigpark. Het minste risico op diefstal loop je met een Harley Davidson. Maar áls die gestolen wordt, dan wordt deze ook het minst vaak teruggevonden. Afgelopen half jaar werd er zelfs geen enkele gestolen Harley teruggevonden. Bij merken als Suzuki en Kawasaki ligt het terugvindpercentage rond de 15%.
Alarmsysteem icm extra slot blijft de beste manier om je tegen diefstal te beschermen
Het LIV signaleert dat het vrij eenvoudig is voor criminelen om modellen die ouder zijn dan 4 jaar te stelen, omdat deze vaak geen extra alarmsysteem hebben. Ook keyless entry blijkt bij veel merken eenvoudig te omzeilen. Het uit laten schakelen van deze functie is hiervoor helaas nog steeds de beste remedie. Verder zal de montage van een CCV goedgekeurd alarmsysteem in combinatie met een extra slot, die je vastmaakt aan een vast punt of speciale parkeersteun motordiefstal tegengaan. Dit is dan ook de reden dat verzekeraars dit ook voorschrijven aan motorrijders, om zo het diefstalrisico en daarmee de schadelast te beperken.
⇒ Lees ook: Check de diefstalpreventie eisen voor jouw motor
Meer aandacht nodig voor diefstalpreventie en opsporing
De diefstaltoename van tweewielers is verontrustend. Het LIV stelt dan ook dat er ingezet moet worden op diefstalpreventie. Maar ook extra aandacht voor de opsporing is en blijft noodzakelijk. Het aantal motoren dat heelhuids teruggevonden wordt, is slechts 19%. Dit tegenover een terugvindpercentage van 40% bij gestolen auto’s. Vooral nieuwere automodellen worden minder gestolen en beter teruggevonden door de nieuwe technieken die toegepast worden op het gebied van connectiviteit en traceerbaarheid.
Krijg korting op je premie als jouw motor beter terug te vinden is
Om dit ook bij motoren te stimuleren, krijgen verzekerden korting op de diefstalpremie als zij een CCV-goedgekeurd Track & Tracesysteem laten inbouwen. Bij Direct Motor Verzekeren accepteren we in dit geval ook een peilzender die niet ingebouwd is, maar wel met een abonnementsdienst kan worden teruggevonden. Dat scheelt voor de motoreigenaar enorm in de aanschaf- en inbouwkosten. Deze peilzenders laten ook goede terugvindcijfers zien en daar draait het natuurlijk om. Wordt de motor uiteindelijk toch niet teruggevonden? Dan kennen we, bij de Beperkt, Flex of Volledig cascodekking, de eerste drie jaar na aanschaf van de motor bij een dealer nog wel een mooie nieuwwaarde- of aanschafwaarderegeling.
Vragen?
Bel 0578-200151 en vraag naar de voorwaarden. Onze verzekeringsadviseurs helpen je graag.