De trucjes die malafide handelaren met auto’s uitvoeren worden minstens zo vaak toegepast op tweedehands motoren. Met een slim stukje gereedschap wordt het aantal gereden kilometers teruggeschroefd of wordt zelfs een hele tellerset vervangen. Hierdoor kan de motor voor een veel hogere prijs te koop aangeboden worden. Volgens motorkeurder Peter van Lent, die al duizenden motors keurde, wordt er met ruim 60 tot 70% van de tweedehands motoren gerommeld.
Als u bekend bent met het onderhoud en de levensduur van motoren, herkent u slijtage misschien wel aan de handvatten of stuurgewichten, maar ook deze zijn te vervangen. Met iets minder kennis van zaken komt u al snel van een koude kermis thuis, wanneer uw geliefde motorfiets er toch veel eerder mee ophoudt dan u had verwacht.
Verplichte kilometerregistratie
Gelukkig wordt dit probleem ook erkend door de officiële instanties. En precies daarom is het vanaf 1 juli 2021 verplicht om tellerstanden te gaan registreren. Wanneer een motor voor reparatie of onderhoud bij een bedrijf met RDW-erkenning gebracht wordt, dan is dat bedrijf verplicht om gelijk de goede tellerstand door te geven. Voor auto’s was dit al sinds 2014 verplicht, maar nu wordt deze regel dus ook overgeheveld naar de motorbranche.
Geen waterdicht systeem
Als consument en motorliefhebber heeft u na 1 juli 2021 bij de aanschaf nu de keuze. Koopt u de motor bij een verkooppunt met een RDW-erkenning dan is het mogelijk om daar de tellerhistorie bij op te vragen.
Wanneer iemand zelf zijn of haar motor onderhoudt of dat door iemand laat doen die geen RDW-erkenning heeft, dan wordt er dus geen kilometerstand geregistreerd. Bij deze motoren kan er dus nog steeds mee gesjoemeld worden. Als consument is de keuze dus aan u bij het aanschaffen van een gebruikte motor: kiest u er één met een registratiehistorie of zonder?
Een tweedehands motor en uw verzekering
Als er gesjoemeld is met de kilometerstand op uw motor, dan wordt daarmee de dagwaarde van uw motor beïnvloed. Die waarde is natuurlijk van invloed op de premie die u maandelijks aan de verzekeraar betaalt. Ook een schadevergoeding wordt gebaseerd op de dagwaarde. In dat geval lijkt het juist in uw voordeel te werken, maar dat zijn juist de momenten dat fraude aan het licht kan komen. En dan krijgt u misschien opeens een stuk minder vergoed.
En natuurlijk loopt u meer kans op pech bij een motor die aanzienlijk meer kilometers heeft gelopen. Bij twijfel over de ouderdom, het schadeverleden of de kilometerstand, kan het daarom verstandig zijn om een aanvullende dekking voor pechhulp te kiezen. Gebeurt er dan onderweg iets waardoor u niet met de motor verder kan, dan wordt er in ieder geval gekeken of uw motor ter plekke gerepareerd kan worden. Lukt dat niet, dan is in de meeste gevallen repatriëring inbegrepen zodat u en de motor weer veilig thuis komen!
Meer informatie
Wilt u meer informatie over motorverzekeringen? Neem contact op met onze adviseurs of bereken uw premie direct online. Contact opnemen kan via info@directmotorverzekeren.nl of door te bellen met 0578 200 151